Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (2023)

Read in:

Laatste update: 2 februari 2022

Straatsburg in Frankrijk is een leuke stad voor een weekendje weg of een fijne tussenstop op weg naar Zuid-Europa, of juist op de terugweg naar huis. In een paar uur tijd raak ik al gecharmeerd van Straatsburg en ontdek ik dat er genoeg bezienswaardigheden en activiteiten zijn om me een weekend te vermaken.

Waar ligt Straatsburg eigenlijk?

Straatsburg, of Strasbourg, ligt helemaal in het noordoosten van Frankrijk. De stad ligt aan de Rijn. Aan de overkant van de Rijn ligt Duitsland al. Straatsburg ligt in de regio de Elzas, het is zelfs de hoofdstad van de Elzas. De Elzas is de kleinste regio van Frankrijk. Tot zo ver de topografie, door naar de bezienswaardigheden. 😉

Een Franse stad met Duitse schwung

Straatsburg ligt niet alleen extreem dichtbij Duitsland, het is ook regelmatig onderdeel van Duitsland geweest. In oorlogstijden hebben Frankrijk en Duitsland om de beurt de stad geclaimd.Na de Tweede Wereldoorlog is Straatsburg definitief Frankrijk geworden. Op z’n Frans noem je de stad Strasbourg, op z’n Duits Strassburg en wij noemen het dan weer Straatsburg.

Door deze Franse en Duitse invloeden, is Straatsburg een heel bijzondere stad. Je ziet de mix terug in de bouwstijl, hoort het aan het dialect en proeft het in het eten.

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (2)

Bezienswaardigheden en activiteiten in Straatsburg

Straatsburg heeft naam en faam verkregen omdat hier de zetel van de raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens én de zetel van het Europees Parlement gevestigd zijn. Saaie stad dus? Nee hoor, er is juist veel te doen in Straatsburg. Zo is de kathedraal van Straatsburg imposant, het oude stadscentrum lijkt uit een sprookjesboek te komen en een wandeling langs de rivier is heerlijk ontspannend. In slechts één dag kun je al veel bezienswaardigheden in Straatsburg ontdekken. Doe dus je voordeel met deze 7 Straatsburg tips: meer dan genoeg activiteiten voor een dagje!

Tip 1 – De kathedraal van Straatsburg

De kathedraal van Straatsburg ligt op Grande Ill. Het is het toeristisch epicentrum van de stad. Rondom de kathedraal vind je veel terrassen en souvenirwinkels. Laat je daar niet door afschrikken want een bezoek aan de kathedraal is echt de moeite waard. Ten eerste is het een enorme kathedraal en ten tweede is er binnen veel te zien. Er is veel glas-in-lood, religieuze kunst en ik ben fan van het enorme orgel. Dat is voor mij het hoogtepunt, maar officieel is het hoogtepunt de astronomische klok uit de 19e eeuw die het nog steeds doet.

Als je zin hebt, kun je de toren beklimmen (332 treden) voor een mooi uitzicht over de stad. Daarvoor betaal je €5 per persoon.

(Video) 25 bezienswaardigheden in Boedapest, Hongarije Reisgids

Tip 2 – Historisch stadscentrum op een eiland

Langs Straatsburg loopt de Rijn en door Straatsburg stroomt de rivier Ill. De Ill splitst zich rondom het historisch centrum in tweeën. Het tussengelegen gedeelte heet Grande Île. Hier vind je onder andere de kathedraal en het Paleis Rohan. Dit stukje Straatsburg staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Grande Île is op die lijst beland dankzij de vele monumenten en de goed geconserveerde middeleeuwse gebouwen.Absoluut de moeite waard om hier eens door de straatjes te dwalen en omhoog te kijken dus.

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (5)

Het oudste gedeelte van Grande Île is La Petite France. Vroeger woonden hier vissers, molenaars en leerlooiers. Nu is het het meest toeristische deel van de stad. Logisch ook, want de huizen lijken uit een sprookjesboek te komen en de kanalen en smalle straten nodigen je uit om steeds een stukje dieper de wijk in te duiken.

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (6)

Tip 3 – Flaneer langs de rivier Ill

Zeker op een mooie dag is het heerlijk wandelen langs de rivier. Er ligt een wandelpad langs het water en er zijn veel bankjes om te zitten. Bij de Quai des Bateliers is het goed toeven en als je het leuk vindt, kun je ook even bij de sluizen kijken. Met een beetje geluk passeert er net een bootje en kun je zien hoe het water daalt en stijgt zodat het bootje z’n weg kan vervolgen.

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (7)
Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (8)
Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (9)
(Video) 25 DINGEN TE DOEN IN DUBAI VAE

Tip 4 – Wandel over de Barrage Vauan

Voor een mooi uitzicht over het historische centrum van Straatsburg, moet je richting de Barrage Vauan. Het is een verdedigingswerk, overdekte brug én stuw ineen. Je kunt zowel over deze dam heen lopen naar de andere kant van het water, of juist overdekt doorsteken. Uiteraard moet je de trap nemen en naar boven gaan om van het uitzicht te genieten. Je ziet dan niet alleen La Petite France, maar ook de Ponts Couverts: de drie bruggen en vier torens die in de 13e eeuw werden gebouwd om de stad te beschermen.

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (10)
Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (11)

Tip 5 – Modern Straatsburg

Hoewel het hart van de stad me eeuwen terug gooit in de tijd, kent de stad ook veel modernere stukken. Omdat het historisch centrum zo indrukwekkend is, zou je dat bijna vergeten. Loop dus voor een completer beeld van de stad ook door de straten rondom het centrum. Daar vind je alle winkelketens, restaurants en zelfs hier en daar wat street art.

(Video) SALZBURG REISGIDS | 15 Dingen om te doen in Salzburg, Oostenrijk

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (12)
Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (13)
Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (14)

Tip! Ontdek Straatsburg lekker Hollands op de fiets. Boek je fietstour bij Baja Bikes. De fietstours zijn beschikbaar in het Duits en Engels.

Tip 6 – Bezoek het Europees Parlement in Straatsburg

Verrassing! Het Europees Parlement ligt in Straatsburg. Eén keer per maand maar hoor, dan verhuist het hele circus van Brussel naar Straatsburg. Eigenlijk is dat heel geleidelijk ontstaan na de Tweede Wereldoorlog en werd deze situatie, die bestaat uit compromissen, officieel vastgelegd in het EU-verdrag in 1992. Je kunt het parlementsgebouw en de Hemicycle (de enorme hoefijzervormige vergaderruimte) gratis bezoeken. Er is een audiotour van ongeveer een uurtje, beschikbaar in alle talen van de Europese Unie. Je kunt niet reserveren, dus ga er gewoon op af. Op vrijdagmiddag en zaterdag kun je op ieder moment naar binnen. Doordeweeks is het wel op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er zijn 75 plekken beschikbaar per tijdslot. Check dus de tijdsloten op de website van het Europees Parlement in Straatsburg. En vergeet je identiteitsbewijs niet!

Tip 7 – Restaurants in Straatsburg

In Straatsburg zal je in restaurants veel Duits en Frans eten vinden. Verwacht dus voedzame, vullende kost gecombineerd met veel wijn. De Rieslingdruif komt uit de Elzas regio en gerechten met zuurkool zijn populair. Dat heet ook wel choucroute hier. Overal kun je ook een tarte flambee bestellen. Dat is hetzelfde als een flammkuchen. Dat moet je maar net weten.

Omdat ik in Frankrijk ben, moet en zal ik een steak tartare eten. Dat blijkt niet overal op het menu te staan. The place to be voor steak tartare in Straatsburg is La Hache. Een Franse bistro met enorme porties en een nog grotere wijnkaart. Het is ingericht met veel hout en blauwkleuren, het heeft een ambachtelijke uitstraling. De bediening worstelt duidelijk met de Engelse taal, maar weet dat charmant op te lossen en wij hebben hier een heerlijke lunch.

Nu we het toch over restaurants in Straatsburg en eten hebben… ik zag nog deze wandeltour waarbij je met een gids een route volgt en op verschillende plekken een hapje of een drankje krijgt. Het lijkt me een leuke manier om de eetgelegenheden van Straatsburg te ontdekken. Boek de tour!

(Video) 25 Bezienswaardigheden in Osaka | Japan Reisgids 🇯🇵

Hotel in Straatsburg

Hotels in Straatsburg zijn zeker niet goedkoop. Ik vind een goede deal bij Hotel ibis Styles Strasbourg Petite France. Een goed verzorgd hotel op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Prima voor een kort verblijf. Ik heb een kamer op de hoek met een leuk erkertje. Het ontbijt is simpel omdat er geen keuken is, maar ruim voldoende om je maag goed te vullen voor een dagje Straatsburg. Ibis heeft overigens nog meer hotels in Straatsburg, dus bekijk ze allemaal even voor je boekt.

Het hotel heeft een eigen parkeerplaats tegen betaling en als die vol is kun je bij een parkeergarage in het centrum tegen een gereduceerd tarief parken. Een dag parkeren kost zo’n €18. Mocht je dat te duur vinden, dan kun je naar een P&R plek aan de rand van de stad gaan. Je betaalt dan ongeveer € 4 en dat is inclusief openbaar vervoer (tram) naar de stad.

Een dagje Straatsburg: wat te doen? - Kim op reis (17)

Meer hotels in Straatsburg vind je bij Booking:

Meer Frankrijk inspiratie?

Handige links voor je Frankrijk trip

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.

(Video) BANGKOK, Thailand: dingen om te doen en te weten | Toerisme Thailand vlog 1

FAQs

Wat moet je gezien hebben in Straatsburg? ›

De beste attracties in Straatsburg
 1. La Petite France. 10.408. Wijken. ...
 2. Kathedraal Notre Dame - Strasbourg. 15.039. ...
 3. Centre-ville de Strasbourg. 1.139. ...
 4. Parc de l'Orangerie. 2.260. ...
 5. Barrage Vauban. 1.800. ...
 6. Christmas Market (Christkindelsmarik) 852. ...
 7. Musee Alsacien. 1.299. ...
 8. Horloge Astronomique. 595.

Is Straatsburg een mooie stad? ›

Straatsburg is een onwijs mooie, Franse stad met prachtige bezienswaardigheden. Het is geschikt voor een stedentrip en als onderdeel van een roadtrip. Het is er echt schilderachtig mooi! Straatsburg is de hoofdstad van de Elzas streek en ligt vanaf Utrecht op zo'n 6 uur rijafstand.

Waar is Straatsburg bekend om? ›

Straatsburg is met name bekend omdat de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens er zijn gevestigd. Samen met Brussel is het zetel van het Europees Parlement. Het is een universiteitsstad en een centrum van de motor-, voedsel-, textiel- en machinebouwnijverheid.

Waar parkeren in Straatsburg? ›

Parkeergarages Straatsburg centrumgebied
 • Parking Les Tanneurs - R.du Fossé des Tanneurs 24 - 67000 Strasbourg.
 • Parking Kléber - Homme de Fer/Place Kléber - 67000 Strasbourg.
 • Parking Place du Temple Neuf - Rue des Etudiants - 67000 Strasbourg.

Hoe leuk is Straatsburg? ›

Zet Straatsburg maar op je verlanglijstje met leuke steden om te bezoeken. Want, deze Franse stad is echt een pareltje. Het sprookjesachtige oude centrum, de sublieme musea, goede restaurants en fijne moderne architectuur vormen een prachtige combinatie. Je verveelt je geen moment tijdens een stedentrip.

Waarom Straatsburg? ›

De keuze voor Straatsburg als vestigingsplaats is vooral gemaakt vanwege symbolische redenen waarbij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt. Straatsburg ligt namelijk in het Franse gebied Elzas vlakbij de Duitse grens dat in het verleden beurtelings Duits en Frans grondgebied is geweest.

Wie volgde Sarkozy op? ›

Nicolas Sarkozy
VoorgangerJacques Chirac
OpvolgerFrançois Hollande
Minister van Binnenlandse Zaken
Aangetreden31 mei 2005
47 more rows

Wat te doen Straatsburg kinderen? ›

 • La Petite France. 10.397. Wijken. ...
 • Kathedraal Notre Dame - Strasbourg. 15.023. Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen • Religieuze locaties. ...
 • Centre-ville de Strasbourg. 1.136. ...
 • Parc de l'Orangerie. 2.258. ...
 • Barrage Vauban. 1.798. ...
 • Christmas Market (Christkindelsmarik) 852. ...
 • Musee Alsacien. 1.298. ...
 • Horloge Astronomique. 590.

Wat is Strasbourg vlees? ›

Een heel fijn gecutterd* vleesbrood vervaardigd van mager rund- en varkensvlees en mooi stevig spek. De kruiding is zacht pittig. Na het koken in een vorm wordt de starsbourg met echte vlammen nagegrild waardoor de mooi getekende buitenkant ontstaat.

Welke regio is Straatsburg? ›

Hoeveel inwoners heeft Straatsburg 2021? ›

8 | Straatsburg, 277.270 inwoners.

Hoe groot is Straatsburg? ›

Waar ligt de Elzas in Duitsland? ›

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, dicht bij de Duitse grens. De Elzas grenst aan rivier de Rijn. Aan de westkant grenst de Elzas aan Lotharingen, in het Frans ook wel la Lorraine genoemd. De gebergten, die dwars door de Elzas lopen, heten de Vogezen.

Heeft Straatsburg een milieuzone? ›

In Straatsburg en omgeving (Eurométropole de Strasbourg) geldt een tijdelijke milieuzone(ZPA): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen alleen voertuigen met een milieusticker de Eurometropool in. Zie voor uitgebreide informatie de site van de Eurometropool (alleen in het Frans).

Is de Elzas leuk? ›

De Elzas biedt veel voor de vakantie!

De ligging is gewoon fantastisch en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Een andere leuke plek om te bezoeken en te genieten van het uitzicht is het klooster van Mont-Sainte-Odile. Verder zijn de kleurrijke wijndorpen en stadjes heel leuk om te bezoeken.

Wat is het mooiste deel van de Vogezen? ›

Les Ballons

Het landschap van de Vogezen kenmerkt zich vooral door de ronde bergtoppen, die men in het Frans "Ballons" noemt. De bekendste toppen zijn de 1.247 meter hoge Ballon d'Alsace en de 1.424 meter hoge Grand Ballon. Boven de 1.000 meter groeien nog weinig naaldbomen.

Wat is het verschil tussen de Elzas en de Vogezen? ›

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk aan de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. In het westen ligt de Elzas tegen de regio Lotharingen (Frans: la Lorraine). Van het noorden naar het zuiden lopen door de Elzas, aan de grens met Lotharingen, de Vogezen, een middelgebergte.

Hoe duur is Straatsburg? ›

Straatsburg is een heel dure stad, net zoals het openbaar vervoer. Dit is één van de redenen waarom mensen meestal een fiets hebben. Je geeft ongeveer 60 euro uit aan een tweedehands fiets en je moet voor de rest niets anders meer uitgeven tijdens je verblijf.

Waar ligt de Vogezen in Frankrijk? ›

De Vogezen, in het Frans “Vosges” genoemd, is een middengebergte in het noordoosten van Frankrijk maar het is ook een Frans departement. Het gebergte Vogezen ligt grotendeels in het Departement “Vosges” maar strekt zich ook uit tot in de naastgelegen departementen Elzas en de Haute-Saône.

Wat zetelt in Straatsburg? ›

Het Europees Parlement heeft zijn zetel in Straatsburg voor de twaalf perioden van de maandelijkse voltallige zittingen, met inbegrip van de begrotingszitting. De bijkomende voltallige zittingen worden gehouden in Brussel. De commissies van het Europees Parlement zetelen in Brussel.

Hoe vaak van Brussel naar Straatsburg? ›

Met de trein van Brussel naar Straatsburg
ReistijdVanaf 3u 47m
Afstand350 km
Frequentie17 treinen per dag
Eerste trein07:17
Laatste trein21:33
5 more rows

Hoe vaak verhuist de EU? ›

Iedere maand verhuizen de Europarlementariërs van Brussel, waar het bestuurscentrum van de Europese Unie is gehuisvest, naar Straatsburg. De laatste locatie is de vaste vergaderlocatie van het Europees Parlement.

Wie was van 1997 tot 2002? ›

Vijfde Republiek (1959-heden)
Nr.President van de Franse Republiek Président de la République françaisePremier(s)
22Jacques Chirac (1932–2019)Lionel Jospin (1997–02)
Jean-Pierre Raffarin (2002–05)
Dominique de Villepin (2005–07)
23Nicolas Sarkozy (1955)François Fillon
25 more rows

Waar woont president Macron? ›

Residentie. De officiële residentie van de president is het Élysée-paleis in Parijs.

Welke havenplaats is na Parijs de grootste stad van Frankrijk? ›

Marseille. Voor een vakantie aan zee dichtbij een grote stad kun je in de regio Provence-Côte d'Azur denken aan de stad Marseille. Marseille na Parijs de grootste stad van Frankrijk met een eeuwenoude natuurlijke haven, de Vieux-Port.

Wat te doen Straatsburg kinderen? ›

 • La Petite France. 10.397. Wijken. ...
 • Kathedraal Notre Dame - Strasbourg. 15.023. Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen • Religieuze locaties. ...
 • Centre-ville de Strasbourg. 1.136. ...
 • Parc de l'Orangerie. 2.258. ...
 • Barrage Vauban. 1.798. ...
 • Christmas Market (Christkindelsmarik) 852. ...
 • Musee Alsacien. 1.298. ...
 • Horloge Astronomique. 590.

Waar ligt de Elzas in Duitsland? ›

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk aan de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. In het westen ligt de Elzas tegen de regio Lotharingen (Frans: la Lorraine). Van het noorden naar het zuiden lopen door de Elzas, aan de grens met Lotharingen, de Vogezen, een middelgebergte.

Welke regio is Straatsburg? ›

Wat te doen rond Baden Baden? ›

De beste attracties in Baden-Baden
 1. Lichtentaler Allee. 1.433. Parken. ...
 2. MerkurBergbahn. 675. Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen. ...
 3. Casino Baden-Baden Spielbank. 873. Casino's. ...
 4. Merkur Mountain. 442. Bergen. ...
 5. Museum Frieder Burda. 475. Kunstmusea. ...
 6. Mummelsee. 695. Wateren. ...
 7. Geroldsau Waterfall. 141. Watervallen. ...
 8. Rosengarten auf dem Beutig. 150.

Wat is er te doen in Nancy? ›

De beste attracties in Nancy
 1. Place Stanislas. 5.429. Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen. ...
 2. Musee de l'Ecole de Nancy. 928. Kunstmusea. ...
 3. Parc de la Pépinière. 1.587. Parken. ...
 4. Musée des Beaux-Arts de Nancy. 770. Kunstmusea. ...
 5. Muséum-Aquarium de Nancy. 399. Aquaria. ...
 6. Hotel de Ville. 307. ...
 7. Basilique Saint-Epvre. 281. ...
 8. La Porte de la Craffe. 345.

Wat is het mooiste deel van de Vogezen? ›

Les Ballons

Het landschap van de Vogezen kenmerkt zich vooral door de ronde bergtoppen, die men in het Frans "Ballons" noemt. De bekendste toppen zijn de 1.247 meter hoge Ballon d'Alsace en de 1.424 meter hoge Grand Ballon. Boven de 1.000 meter groeien nog weinig naaldbomen.

Wat is er te doen in Colmar en omgeving? ›

De beste attracties in Colmar
 1. Old Town. 4.716. Bezienswaardigheden & bijzondere plaatsen. ...
 2. Little Venice. 5.919. Wijken. ...
 3. Musée Unterlinden. 1.646. Kunstmusea • Historische musea. ...
 4. Maison Pfister. 570. Architectonische bezienswaardigheden. ...
 5. Musée du Jouet. 734. ...
 6. Marché Couvert. 654. ...
 7. Eglise St-Martin. 593. ...
 8. Grand Rue De Colmar. 244.

Is de Elzas leuk? ›

De Elzas biedt veel voor de vakantie!

De ligging is gewoon fantastisch en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Een andere leuke plek om te bezoeken en te genieten van het uitzicht is het klooster van Mont-Sainte-Odile. Verder zijn de kleurrijke wijndorpen en stadjes heel leuk om te bezoeken.

Is Elzas mooi? ›

Deze mooie regio grenst aan Duitsland, met een laagvlakte in het oosten en een gebergte in het westen. De historische steden Straatsburg, Colmar en Mulhouse, het fraaie vogezenlandschap en de heerlijke elzaswijnen kenmerken deze prachtige streek. Bekijk hier alle bezienswaardigheden en tips voor een Elzas vakantie.

Videos

1. Open Dag LST Oktober 2021
(Leiden Science - Universiteit Leiden)
2. Tudum: A Netflix Global Fan Event
(Netflix)
3. Onze buren de Roma
(imineo Documentaires)
4. Millionaire's Family Mansion in Belgium Left Abandoned - FOUND VALUABLES!
(Explomo)
5. EEN DAG MET ONS IN PARIJS 👨‍🎨🥖 | vlog
(Wouter Waayer)
6. Zigeuners tegen stadhuis: een permanente spanning - Documentaire
(Investigations et Enquêtes)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated: 01/18/2023

Views: 6496

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.